Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Fideua

Fideua

Fideua

Fideua is een eenpansgerecht met zeevruchten, vis en pasta, gaar gesudderd in een rijke visbouillon. De naam is afgeleid van het woord fideo, dat ‘noedel’ betekent. Het gerecht wordt in een grote ondiepe pan gemaakt, net als paella, en wordt geserveerd met aioli.

Wat is fideua?

Fideua (Spaanse spelling: fideuà, spreek uit: ‘fie-dee-WAH’) is een Spaans eenpansgerecht bestaande uit zeevruchten, vis en pasta, gaar gesudderd in een rijke visbouillon. De naam is afgeleid van het woord fideo, dat ‘noedel’ betekent. Het gerecht wordt in een grote ondiepe pan gemaakt, net als paella, en wordt geserveerd met een lepeltje geurige aioli erop. Meestal zie je sliertige pastasoorten in fideua, zoals in korte stukjes gebroken spaghetti, vermicelli of capellini.

Heel oneerbiedig gezegd is fideua hetzelfde als paella, maar dan gemaakt met pasta in plaats van rijst. Wat klinkt als een snelle variant, is in werkelijkheid een Valenciaanse specialiteit die zijn eigen sporen heeft verdiend en ter plaatse even geliefd is als paella. In de provincie Catalonië is het zowat het gerecht van de regio, en in de stad Gandía wordt een jaarlijkse fideua-kookwedstrijd gehouden. Een slap aftreksel van de geroemde paella is het dus zeker niet!

De verhalen rondom het ontstaan van het gerecht zijn allemaal net even iets anders. Wel draaien ze allemaal om vissers en vissersboten. Paella was een gerecht dat door vissers veel werd gegeten; zo maakten ze vis, die die dag niet op de markt was verkocht, op. Op een dag, ergens in de jaren 10, 20 of misschien toch 30 van de vorige eeuw, was er een kok in een kombuis op een schip die zijn zak rijst aan wal had laten staan. Of de rijst was op. Of de rijstversie bleek te populair, waardoor de kapitein er teveel van at en er te weinig was voor de matrozen. Het ligt er maar aan, aan wie je het vraagt. Hoe dan ook, de rijst werd vervangen door pasta en een nieuw gerecht was geboren. Het werd in Valencia aan wal gebracht en het gerecht is sindsdien niet meer van Spaanse menukaarten weg te denken.

Wist je dat...

Spaanse chef-koks worden het er maar niet over eens of er nu wel of geen tomaten in fideua horen. Je komt beide versies tegen, en in beide gevallen zal de chef vinden dat zijn versie ‘de echte’ is.

Bereiding van fideua

Een geurige bouillon, liefst getrokken van (de pantsers van) garnalen, staat klaar. Stukjes dunne pastaslierten, zoals spaghettini, capellini of vermicelli, worden in een grote, ondiepe pan in olie bruin geroerbakt. Smaakmakers zoals saffraan, paprika en knoflook worden even meegebakken voordat de bouillon erbij gaat, samen met de gekozen schelpdieren, weekdieren en vissoorten. Dit zijn vaak mosselen of kokkels, sint-jakobsschelpen, garnalen en inktvis. Als de pasta gaar is en het grootste deel van de visbouillon is opgenomen, mag het gerecht even rusten. Het wordt gegarneerd met peterselie, citroensap en een schepje aioli erbovenop.

How to eat

Het gerecht wordt in soepborden of –kommen geserveerd. Een schoonheidsprijs wint het meestal niet, maar wat fideua tekort komt aan pracht, maakt het goed aan smaak.

Probeer ook eens

Een bordje paella ligt qua smaak en uiterlijk heel dichtbij fideua. Nog treffender is de gelijkenis met het Spaanse gerecht arroz a banda, rijst gekookt in visbouillon.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Fideua bij jou in de buurt?

Voer je postcode in