Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bara

Bara
Bara

Bara

Een Surinaams-Hindoestaanse bara is een hartige, ringvormige, gefrituurde snack. Hij lijkt wel op een donut, maar is allesbehalve zoet. Bara wordt gemaakt van een beslag van geweekte oerdie besan, fijngesneden tayerblad, specerijen en smaakmakers. Het beslag wordt gevormd en gefrituurd.

Wat is bara?

Surinaams-Hindoestaanse bara is een hartige, ringvormige, gefrituurde snack. Hij lijkt wel op een donut, maar is allesbehalve zoet. Bara wordt gemaakt van een beslag van geweekte oerdie besan (meel van gepelde zwarte mungbonen, ook wel urad dal genoemd). Dit wordt gemengd met fijngesneden tayerblad, specerijen en smaakmakers. Het beslag wordt tot ringen gevormd en gefrituurd tot de buitenkant knapperig, de binnenkant licht en luchtig, en het geheel lekker vettig is. Bara wordt geserveerd met een chutney of sambal, of opengesneden en gevuld met kip of bakkeljauw.

Wist je dat...

Bara komt oorspronkelijk uit India en heet daar vada. De Indiase keuken kent vele soorten vada, gemaakt met verschillende soorten peulvruchtenmeel (linzen, mungbonen, kikkererwten), sagozetmeel of aardappel. Het gerecht wordt al sinds de eeuw voor onze jaartelling gegeten. Medu vada is de variant die wij nu als Surinaamse bara kennen; het gerecht werd vanaf het midden van de negentiende eeuw door emigrerende arbeiders meegenomen, naar Suriname maar ook naar andere landen, zoals Trinidad en Tobago, Fiji en Zuid-Afrika.

Bereiding

Van geweekte oerdie besan, zelfrijzend bakmeel, fijngesneden tayerblad (of spinazie), knoflook, gesneden madame-jeanettes en specerijen – bijvoorbeeld kurkuma, komijn, masala en/of uipoeder – wordt een deeg gekneed. Dit mag een paar uur rijzen. Van bolletjes deeg worden ronde koekjes gevormd met een gat in het midden. Deze worden goudbruin en gaar gefrituurd en warm geserveerd.

How to eat

Met je (vettige) vingers.

Erbij

Tjatnie (chutney) of sambal. Of als broodje met bakkeljauw, tempeh, kip masala of garnalen bijvoorbeeld.

Probeer ook eens

Deins je niet terug van een hap uit de frituur, overweeg dan ook eens hartige briwat, calamares of croquetas.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bara bij jou in de buurt?

Voer je postcode in