Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tjauw min

Tjauw min

Tjauw min

Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst). Tjauw min met meerdere soorten vlees heet tjauw min moksi meti.

Wat is tjauw min?

Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst van kip of varken). Serveer je tjauw min met meerdere soorten vlees erbij, dan heet het geheel tjauw min moksi meti (oftewel: tjauw min gemengd vlees).

Het gerecht is een prachtig fusiongerecht; een Surinaamse twist op een van de bekendere gerechten uit de Chinese keuken: chow mein. Het gerecht is nauw verwant aan Surinaamse bami. Het reisde eind negentiende eeuw met contractarbeiders uit China mee naar Suriname en kreeg een Surinaamse twist (en een Surinaamse naam) doordat men het met lokale ingrediënten ging klaarmaken.

In de toko kun je speciale tjauwminnoedels kopen. Ze zijn iets dunner dan spaghetti en iets donkerder van kleur en worden soms ook onder de naam Chinese mie verkocht. Tjauw min wordt ook wel klaargemaakt met andere noedels, zoals fijne bami of zelfs spaghetti.

Bereiding

Een vastomlijnd lijstje ingrediënten is voor dit roerbakgerecht niet te geven. Een definitieve bereidingswijze ook niet. Iedereen maakt het anders. Hoe dan ook worden gekookte, afgekoelde (tjauwmin)noedels geroerbakt met een uitje, knoflook, sojasaus en Aziatische bladgroente – kaisoi is favoriet. Ook gaan er kleine stukjes vlees doorheen. Vaak is dat fachong, maar ook restjes geroosterd vlees of kipfilet behoren tot de mogelijkheden. Andere optionele ingrediënten zijn gember, vijfkruidenpoeder, maggiblokjes, ve-tsin, suiker, selderijblad, kortom, typisch Surinaamse en Chinese smaken waarmee dit gerecht een geheel eigen fusionsmaak krijgt.

Erbij

Wordt tjauw min als hoofdgerecht op  tafel gezet, dan krijg je er ook grotere stukken (geroosterd) vlees bij, zoals plakken cha sieuw en/of een kippenbout. Zure komkommer (zuurgoed) is een andere geliefde toevoeging.

Probeer ook eens

Hele volkeren zijn in de ban van de gebakken noedel. Met goede reden, want het gerecht smaakt eigenlijk altijd. Indonesische bami goreng, Chinese chow mein, Thaise pad thai en Surinaamse bami – probeer ze allemaal en ontdek de verschillen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tjauw min bij jou in de buurt?

Voer je postcode in