Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Goi ga

goi ga

Goi ga

Het Vietnamese gerecht goi ga is simpel gezegd een salade van kip. Daarnaast bevat het gerecht gemarineerde ui en verse kruiden. In de uitgebreidere variant, goi bap cai ga, zit ook kool en soms wortel.

Wat is goi ga?

Het Vietnamese gerecht goi ga (gỏi gà, spreek uit ‘gkoi gkaa’) is simpel gezegd een kipsalade. Niet zoals wij die kennen voor op brood, maar eerder een salade bestaande uit hoofdzakelijk kip. Daarnaast bevat het gerecht gemarineerde ui en verse kruiden. In de uitgebreidere variant, goi bap cai ga, zit ook kool en soms wortel.

Hoe de kip is klaargemaakt, doet er tegenwoordig niet zoveel toe. Gepocheerde, gegrilde, roergebakken of gestoomde kip, het mag allemaal. Van oudsher, echter, wordt de kip gekookt met knoflook en gemberwortel als subtiele smaakmakers in het kookwater.

De Vietnamezen maken in de goi ga graag hun restjes kip op, bijvoorbeeld na het maken van pho ga (pho met kip). De salade wordt dus regelmatig gegeten wanneer er al wat gare kip in de koelkast ligt.

De basisingrediënten – kip, ui, kruiden en eventueel kool, wortel en/of pinda’s – blijven altijd hetzelfde. Wel speelt men in de Vietnamese keuken graag met de verhoudingen en de manier waarop de kip wordt bereid. Extra kip maakt de salade vullender; extra kool en kruiden maken het gezonder; een gebarbecued velletje op de kip maakt het geheel extra krokant. Toppings als gefrituurde of juist in azijn gemarineerde sjalotjes en gefrituurde knoflook bieden afwisseling in textuur en smaak.

Het gerecht komt oorspronkelijk uit het zuiden van Vietnam, maar wordt inmiddels overal gemaakt. Hoe je de allerlekkerste goi ga maakt, is onderwerp van menige verhitte discussie.

Bereiding van goi ga?

De traditionele versie is heel eenvoudig. Je trekt wat gare kip in rafels, hakt een flinke hoeveelheid rau ram (Vietnamese koriander) of een ander kruid naar keuze en maakt een portie hanh dam (flinterdunne halve uiringen gemarineerd in wittewijn- of rijstazijn). De dressing is de veelgebruikte dipsaus nuon cham.

Wil je wat meer groenten in je salade? Voeg dan dungeschaafde witte kool en evt. wat jullienne gesneden wortel toe voor een goi bap cai ga (kipsalade met kool). Vietnamezen houden er ook van om flinterdun gesneden bananenbloem door de salade te scheppen.

How to eat

De salade wordt warm of koud gegeten.

Probeer ook eens

Zin in meer kip? Probeer eens het Vietnamese gerecht cari ga, een curry met kip. In Amerikaanse caesarsalade wordt ook wel kip gestopt.

Erbij

Goi ga wordt in Vietnam wel geserveerd met kleine ronde garnalencrackers ernaast. Een portie kroepoek erbij smaakt dus heerlijk!

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Goi ga bij jou in de buurt?

Voer je postcode in