Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Canh chua

Canh chua

Canh chua

Canh chua betekent letterlijk ‘zure soep’ en wordt gemaakt met hele vis, vismoten en/of viskoppen, flink wat groenten, zure tamarinde en zoete ananas. Het geheel is een mengelmoes van kleuren, smaken en texturen.

Wat is canh chua?

Het Vietnamese gerecht canh chua (spreek uit ‘gkaan djoe-ah’) betekent letterlijk ‘zure soep’ en wordt gemaakt met hele vis, vismoten en/of viskoppen. Er gaan ook flink wat groenten in, zoals taro, okra, tomaten, taugé en sjalotjes. De zure smaak komt van tamarinde en wordt uitgebalanceerd met zoete verse ananas. Het geheel is een mengelmoes van kleuren, smaken en texturen.

Hoewel de soep traditioneel wordt gemaakt met ca loc (slangekopvis), een baarsachtige zoetwatervis, variëren koks met de soorten vis die erin gaan. Katvis, tonijn, zalm, ze worden allemaal weleens gebruikt in deze soep. Zitten er garnalen in de soep, dan heet het gerecht canh chua tom.

Het gerecht is afkomstig uit de Mekong Delta in het zuidwesten van het land en een goede weerspiegeling van wat deze regio te bieden heeft: veel vis en veel groenten. Het wordt vooral thuis gegeten, als hoofdmaaltijd van de dag, tijdens de lunch of ’s avonds.

Bereiding van canh chua

Voor de soep wordt een groentebasis van sjalot, knoflook, tamarinde en citroengras in olie gezweet. De vis(koppen), een flinke plens water en de groenten worden toegevoegd en hiervan wordt een soep getrokken. Als laatste wordt de taugé even kort meegekookt. De soep wordt van het vuur af afgemaakt met verse kruiden, ringetjes chilipeper en gebakken uitjes of knoflook.

How to eat

Je eet het gerecht zo, met een lepel, of over rijst gelepeld, nadat je het op smaak hebt gebracht met vissaus en chilipepers. Het visvlees wordt ook wel uit de soep geschept en in een schaaltje met vissaus en chilipepers gelegd om apart op te eten. Je kunt het visvlees eventueel wikkelen in geweekt rijstpapier (banh trang) en serveren als een soort loempiaatje.

Probeer ook eens

Hu tieu is een andere specialiteit uit de Mekong Delta. Het is een zoetige noedelsoep op basis van varkensvlees. Houd je wel van een spannend, zuur soepje? Probeer dan eens de uitgesproken noedelsoep bun rieu, gemaakt met zoetwaterkrabben en tamarinde.

Erbij

In het verleden werd de soep zij aan zij geserveerd met ca kho to – de kop en staart van de vis gingen in de soep, het lijf werd gestoofd in een kleipot. Dat zie je nu weinig meer, al zijn er nog altijd restaurants te vinden waar je beide gerechten naast elkaar kunt bestellen. Maar met een eenvoudig kommetje jasmijnrijst erbij eet je ook een complete maaltijd.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Canh chua bij jou in de buurt?

Voer je postcode in