Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Che thap cam

Che thap cam

Che thap cam

Het Vietnamese gerecht che thap cam is een zoet, vloeibaar gerecht (che) gemaakt van kokosmelk met gemengde bonen (thap cam, oftewel ‘van alles wat’). Gewoonlijk bevat het kleine rode adukiboontjes, die van zichzelf al een zoete smaak hebben. Andere populaire ingrediënten zijn witte bonen en mungbonen.

Wat is che thap cam?

Het Vietnamese gerecht che thap cam (chè thập cẩm, spreek uit ‘tsjeh tap kam’) is een zoet, vloeibaar gerecht (che) gemaakt van kokosmelk met gemengde bonen (thap cam, oftewel ‘van alles wat’). Gewoonlijk bevat het gerecht kleine rode adukiboontjes, die van zichzelf al een zoete, nootachtige smaak hebben – perfect voor een dessert. Andere populaire che thap cam-bonen zijn witte bonen en mungbonen.

Soms worden de bonen verstopt in balletjes kleefrijst en drijvend in een zoet gembersoepje geserveerd. Het gerecht heet dan che troi nuoc.

Het is waarschijnlijk dat de Chinees-Kantonese traditie van tong sui (rijkgevulde, zoete dessertsoep) ooit de inspiratie was voor de zoete Vietnamese che-gerechten. Toch is een che geen echte soep, maar ook geen vla of pudding. De gerechten zijn té gevuld om een drank genoemd te worden. Che is een categorie apart en nergens mee te vergelijken.

Wist je dat...

Vietnamezen geen grote toetjesfans zijn? Ze eten hun che thap cam liever als vieruurtje dan als nagerecht. Na het avondeten houden ze het meestal eenvoudig met wat vers fruit.

Bereiding van che thap cam

De gedroogde bonen worden eerst uitgebreid geweekt en vervolgens langzaam met pandanbladeren gekookt, elke soort in zijn eigen pan, tot ze zacht zijn. Nu wordt er suiker toegevoegd en wordt het resterende water in de pan tot een bonen-suikersiroop ingekookt. De afgekoelde bonen worden soms in kleurige lagen, soms gemixt in een glas geschept, met wat kokosmelk en crushed ijs erbij. Soms gaat er agaragar door het gerecht voor een gelei-achtig effect.

How to eat

Giet de che thap cam in een hoog glas, voeg eventueel zelf wat extra crushed ijs toe (lekker op warme dagen) en zet er een lepel in om de bonen mee op te lepelen.

Probeer ook eens

Een andere che op het Vietnamese menu is che chuoi, een bananen-kokospudding met tapiocakorrels. In Japan gebruikt men ook adukiboontjes in zoete gerechten, bijvoorbeeld als vulling tussen twee pannenkoekjes geklemd (dorayaki).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Che thap cam bij jou in de buurt?

Voer je postcode in