Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Ca ri ga

ca ri ga

Ca ri ga

Ca ri ga is een Vietnamese curry (ca ri) met kip (ga), aardappel, wortel en kokosmelk geserveerd met brood, rijst of noedels. Soms zit er ook zoete aardappel en/of yam in. Vietnamese kipcurry heeft relatief weinig ingrediënten en lijkt nog het meest op een stoofpotje.

Wat is ca ri ga?

Ca ri ga (cà ri gà, spreek uit ‘ka rie gkaa’) is een curry (ca ri, zeg het maar eens hardop, het klinkt ook echt als curry!) met kip (ga), aardappel, wortel en kokosmelk. Het gerecht wordt geserveerd met brood, rijst of noedels. Soms wordt het ook met zoete aardappel en/of yam gemaakt.

De kipcurry is een populair gerecht in de meeste landen in Zuidoost-Azië, van Maleisië tot Pakistan, van Vietnam tot Thailand. Elk land heeft zijn eigen speciale ingrediënten en bereidingswijzen. Vietnamese kipcurry heeft in vergelijking met de meeste andere curry’s weinig ingrediënten en lijkt nog het meest op een stoofpotje. Er wordt geen speciale currypasta gemaakt zoals in de Thaise of Indiase keuken. In plaats daarvan wordt een kant-en-klaar gemengd currypoeder gekocht. De overige smaakmakers – gember, knoflook, citroengras – worden fijngesneden.

Op Vietnamese feestjes kom je regelmatig een grote pan ca ri ga tegen, met een berg gesneden stokbrood ernaast. De Aziatische variant van een toastje met kipsalade!

Bereiding ca ri ga

In stukken gesneden kip – naar wens van de kok kan dit kipfilet, kippendij of zelfs een hele kip in stukken zijn – wordt soms eerst gemarineerd, soms ook meteen gebruind in een mengsel van currypoeder, zout, peper, knoflook, gember en citroengras. De keuken ruikt nu al verrukkelijk. Vervolgens worden aardappel, wortel, kokosmelk en water toegevoegd en mag het geheel zo’n drie kwartier pruttelen. Het resultaat is een milde, dunne curry vol smaak, met sappige stukjes kip.

How to eat

Zoals zovele curry’s is dit gerecht het lekkerst als het een dag en nacht in de koelkast heeft gestaan. Begin dus met wachten… Lukt dit niet, serveer de kipcurry dan direct, met een knapperig broodje (favoriet onder de Vietnamezen), gegaarde noedels of een dampende kom gekookte jasmijnrijst.

Probeer ook eens

Ca ri ga is niet het enige gerecht waarbij er met een stokbroodje (een erfenis uit de tijd van de Franse kolonisatie) gedoopt mag worden. Ook het gerecht bo kho leent zich daar uitstekend voor. Juist zin in een fris, licht kipgerecht? Probeer dan eens goi ga. Andere Aziatische curry’s zijn bijvoorbeeld Indiase kip korma en Thaise curry.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Ca ri ga bij jou in de buurt?

Voer je postcode in